onsdag 24 februari 2010

RUT och ROT

Idag ondgör sig riksdagsledamoten Berit Andnor (s) över att bara rika människor i Danderyd nyttjar avdragen för hushållsnäratjänster. Jag måste säga att det är en märklig omvänd retorik som socialdemokrater för i debatten om avdragen. Det fönster som sätts in av den manliga snickaren ger hushållet rätt till avdrag men när samma fönster skall putsas är det stopp. Avdragen för hushållsnäratjänster (23000 nya nyttjare varje månad) är viktiga för många när tiden är knapp med två heltidsarbetande vuxna i hushållet. Jag vet inte exakt hur många som bor i Danderyd men det är givetvis en kraftfull överdrift som Berit Andnor och co använder sig av. Avdragen har även gjort det möjligt för många småföretagare att kunna arbeta "vitt" och inräknas i det sociala systmen istället för att tidigare varit "svart" arbete. Nej, dessa tjänster är viktiga i kampen om att jämställa olika arbeten och att skapa förutsättningar för småbarnsföräldrar att klara av den vardagliga stressen!

12 kommentarer:

  1. Det är något grundläggande fel när det gäller ROT-avdrag och hushållstjänster. Det gäller inte bara manligt-kvinnligt. Det gäller även vilken TYP av jobb som anses vara viktiga eller oviktiga. Jag får avdrag för att byta fönster på mitt hus, min inte på min bil. För mig i glesbygd är bilen lika viktig som huset för att överleva. Jag får avdrag för att laga min trasiga vattenledning, men jag får inte avdrag för att laga mitt trasiga trådlösa nätverk. Jag får avdrag för att låta någon komma och "putsa upp" mitt hus, men när någon kommer och "putsar upp" mig själv. Jag får avdrag när jag låter någon hunderhålla mitt hus och förebygga det mot skador, men inte när någon ger min onda rygg massage för att jag ska kunna gå till jobbet.

    Du förstår säkert vart jag vill komma. Vissa yrkesgrupper glider fram i en gräddfil. Andra får kämpa på som vanligt. På vilka grundvalar gör man dessa urval. Vem bestämmer vilka yrken som får dessa fördelar? Och av vilken anledning? Ett jämlikt samhälle är inte bara en könsfråga, det är så mycket mer.

    Om syftet är att minska svartjobben bland hantverkarna, så har man verkligen resignerat. Svartjobben måste motverkas på andra sätt än att ge efter!

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym!
    Avdragen för hushållsnäratjänster liksom ROT avdragen syftar ju i grunden till att skapa mer företagande vilket de även har gjort. Du är inne på definitionen av den förstnämnda och det handlar om de mest grundläggande sysslorna i hushållet och om några år kanske även trådlösa nätverk ingår i kategorin :-) Att ha ett "skatteavdrag" för friskvård och sjukvård är ett annat politiskt grepp men generellt sätt så gäller det att skapa ett enklare system med mindre krångliga regler för företagarna.
    För mig är det viktigt att jag engagerar mig i politiken för att kunna påverka dessa frågor i framtiden. För mig personligen så handlar det dock först och främst om att förbättra förutsättningarna för små företagare och i andra hand att få ut fler människor i arbete, om det dessutom bidrar till ett mer jämställt samhälle så är det en bonus. Jag tycker inte att man ger efter genom att skapa skattelättnader däremot tror jag det är ett bra sätt än att skapa ett "kontrollsamhälle" med hårdare kontroller etc vilket jag tror samhället skulle få väldigt svårt att genomföra.
    //Pär

    SvaraRadera
  3. Petter Stugvard4 mars 2010 kl. 16:25

    Högt räknat, talar vi om ett par tusen nya städjobb i rika hushåll, till en årlig kostnad på runt en miljard kronor för statskassan. 1,3 procent av den vuxna befolkningen har utnyttjat avdraget. De flesta som därmed får bidrag av alla skattebetalare är höginkomsttagare.
    Jag tycker skattepengarna ska användas till jobb inom skola,vård och omsorg i stället. Vad har dom borgerliga skattesänkningarna på Ca 100 miljarder lett till? En starkare gemensam välfärdskassa? Vad jag hört har ca 7000 läkare fått gå under den Borgerliga eran.
    Läs detta som är så klockrent förklarande:
    http://www.flamman.se/kolumnister.php?id=7186

    Vi hörs

    SvaraRadera
  4. Tack för din åsikt Petter även om jag inte delar ditt resonemang. Avdragen för hushållsnära tjänster blir ännu bättre nu när det blir 75% avdrag för äldre personer (över 80 år) och för de med hemmavarande barn 8 och under. Detta kommer att skapa än mer nya företag och underlätta för stressade småbarnsföräldrar och för äldre. Om några år lämnar fler människor arbetsmarknaden än vad det är som kommer in i den. Jag är övertygad om att marknaden för hushållsnäratjänster kommer öka lavinartat om vi inte får en rödgrön regim i Sverige. En ökning av de hushållsnäratjänsterna kommer att i stor utsträckning skall ta hand om de personer som går in i pension och som i framtiden kommer vara betydligt kapitalstarkare än vad de varit tidigare. Jag håller med dig på en punkt och det är att skattepengarna till största del skall gå till skola, vård och omsorg. Det är viktigt att politikerna ser varje skattekrona som ett lån från skattebetalarna och det är därför som jag är skeptisk till stora osjäliga kommunala satsningar som exempelvis ishallar för 240 miljoner i en kommun med ett division tre lag i ishockey, men dina partikamrater tycker tydligen att det är här pengarna skall placeras ;-)

    SvaraRadera
  5. Petter Stugvard7 mars 2010 kl. 00:07

    Faktum kvarstår: 1,3% av alla vuxna nyttjar ett bidrag som alla betalar skatt för. Och nu kommer hundavdraget! Kan det vara allvar? Vi lever i ett land där gamlingarna på ålderdomshemmen ofta inte får komma ut och se dagsljus p.g.a tids och personalbrist! Och vi ska då lägga skattepengar på att rasta hundar!!!
    Jag tror inte städbranchen är en framtidsbranch, jag tänker då inte råda Ella eller Erik att satsa på städningen som yrkesval.
    Något som oroar mig är att det är närmare hundra tusen färre anställda i offentlig sektor nu jämfört med då högeralliansen tog över.Detta samtidigt som skattesänkningarna är närmare 100 miljarder om året. Skatter är inte bara viktiga för att få in pengar till den gemensamma kassan.Dom fungerar utjämnande i ett samhälle och behövs för att vända resurser bort från improduktiv privat konsumtion till produktiva offentliga investeringar och välfärdsarbete som kommer alla till del. Men när "Borgare" hör ordet "skatt" får dom ett rött skynke för ögonen. Kan ni inte se det så här istället?:
    Om jag köper sjukvård, skola och bra vård åt mina gamla föräldrar privat kallas det att konsumera och är OK eller? Men om jag vill konsumera mina pengar via skattsedeln på samma vis så alla får del av dom, är det då sämre?
    Jag vill alltså inte ha någon 1000-lapp skattesänkning att köpa plattteve eller mobiltelefon för jag vill lägga dom pengarna på fler lärare och personal i åldringsvården.

    SvaraRadera
  6. Problemet med vänstern och oppositionen är att de lever kvar i något slags materialistiskt klasstänk som rimmar väldigt illa med hur det ser ut i samhället 2010. Givetvis skall vi ha välfärd och då behövs det skatteintäkter, samtidigt måste vi komma ihåg att hårt beskattande av kapital och företagande hämmar utvecklingen och det blir främst småföretagen som drabbas av detta. Om vi jämför Sverige med andra OECD länder så är det faktiskt så att Sverige tillsammans med Danmark har världens högsta skattetryck närmare 47-48%. Det är tur att vi haft alliansen vid rodret under den ekonomiska krisen annars hade många småföretagare fått kasta in handduken. Men det här med nationalekonomi är ju som bekant inte oppositionens starka sida och (s) har traditionellt haft väldigt svårt att hitta liktänkande finansministrar. Och varför tror du att det är så? Jo, för den som är kunnig inom nationalekonomi inser vad konsekvenserna blir av ett vänstervridet ekonomiskt tänk. Sen är det ganska intressant med synen på att lokalvård skulle vara någonting mindre värt än andra arbeten, varför i hela friden skulle det vara sämre att putsa fönstret än att måla det men detta synsätt manifesterar bara de fördomsfulla klasstänk som följer med vänsterns retorik. Se länken till höger för ett nyanserat (v) resonemang angående RUT!

    SvaraRadera
  7. Putsa fönster är inte sämre än att måla dom. Inga jobb är sämre än några andra. Alla jobb ska ske på samma villkor. Med samma skatteregler. Varför ska vissa gynnas på välfärdens bekostnad? Varför ska våra skattepengar gå till dessa företagen? Istället för till skolor? Vård? Omsorg? Tycker man att det är skönt att slippa städa själv. Är man glad för att staten betalar halva kostnaden för att sätta upp nya tapeter? Då har man inte tänkt tillräckligt långt. Inte tänkt på vilka konsekvenser det får för samhället med dessa skatteavdragen.
    Dessa avdragen ger ett samhälle med färre kontroller? Mer fel än så kan det inte bli. Både dom företagen som gör dessa avdragen och dom privatpersonerna som använder dessa tjänsterna kontrolleras ett stort antal gånger. Använt belopp. Antal utförda tjänster. Flera andra kontroller. Dom skulle ej ha behövt ske om inte dessa skatteundantag funnits! Det är bra om du läser in dig på detta ämnet.

    SvaraRadera
  8. Som socialliberal ser jag det som viktigt att vi har skattefinansierad vård, skola, omsorg. Men samtidigt är det viktigt att både "gasa och bromsa" med hjälp av skatter. Det är ett svagt argument att avdragen för hushållsnäratjänster finansieras av skattemedel eftersom de samtidigt strömmar in skatteintäkter för varje nystartat företag. Vi skall komma ihåg att konjunkturinstitutet beräknat att avdragen generar mer intäkter än vad det kostar i form av skattelättnader för brukarna. Dessutom är det så att avdragen nyttjas av alla samhällsgrupper (se almegas rapport, bifogar länk)

    http://www.almega.se/web/RUT-avdrag_nyttjas_inom_alla_inkomstgrupper.aspx

    SvaraRadera
  9. Petter Stugvard11 mars 2010 kl. 20:29

    "Om jag köper sjukvård, skola och bra vård åt mina gamla föräldrar privat kallas det att konsumera och är OK eller? Men om jag vill konsumera mina pengar via skattsedeln på samma vis så alla får del av dom, är det då sämre?
    Jag vill alltså inte ha någon 1000-lapp skattesänkning att köpa plattteve eller mobiltelefon för jag vill lägga dom pengarna på fler lärare och personal i åldringsvården"

    Det här kan du inte kalla materialistiskt klasstänk. Jag undrar bara om du anser det sämre
    att konsumera sina pengar så här än att använda dom på en Pizzeria (typiskt småföretag) och jag undrar var du tror pengarna skapar flest jobb, på Pizzerian eller på ett ålderdomshem?
    Och det där snicksnacket om att oppositionen har sämre koll på Nationalekonomi kan du bara glömma.
    Jag har ett stapeldiagram som visar att varje borgerliog regering sista tiden dragit på sig stora statliga budgetunderskott medans socialdemokratiska inte gör det. Det har visst lite med skatteintäkter att göra ja.

    SvaraRadera
  10. Ja du Petter, de där stapeldiagrammen skulle jag inte använda i en uppsats om jag var du! Även jag tror att det är viktigt med en bra skola och en välfungerande vård. Men det är även viktigt med att människor får frihet att välja och chansen att lyckas här i livet. Jag anser att utbildning skall löna sig och generera högre lön jag tror även att en skicklig arbetare skall ha större möjlighet till löneutveckling än en som inte lägger ner samma energi på sitt arbete. Jag anser liksom du att samhället skall ta hand om de svaga men jag anser även att samhället måste kunna ställa krav på sina medborgare. Jag tror inte på ett "planekonomiskt" system för de har alla misslyckats och det underminerar människans vilja att åstadkomma något i livet.

    SvaraRadera
  11. Men Petter, du är fri att konsumera all vård och omsorg du vill med dina egna pengar - privat eller offentlig.

    Men du kan väl inte vara emot att andra människor själva kan välja vilken konsumtion dom väljer för sina egna pengar?

    Är du emot valfrihet?

    SvaraRadera
  12. Det är en bra blogg och jag tror att du har en smart att posta

    SvaraRadera