torsdag 4 mars 2010

Vinterarena

Det råder byggfeber i Östersund. Vi har knappt hunnit inviga stortorget förens det är dags för nästa jättesatsning. Om majoriteten får som de vill skall det satsas 240 miljoner skattekronor på en ishall bortom Jämtkraft arena. Jag håller med om att vi måste skapa bättre förutsättningar för is-sporterna men 240 miljoner är inga småpengar. Jag tror man förivrar sig om det byggs uppe i skogen ovanför stadsdel norr, det finns betydligt billigare och mer realistiska alternativ. Jag tycker det är viktigt att vi bygger på skidstadion så att vi kan arrangera världscup i både skidskytte och i vanliga längdskidor. Nästa prioritet är enligt mig att bygga ut sporthallen så att alla gymnaster får tillgång till bra träningsytor. Utbyggnaden av sporthallen blir naturlig eftersom Jämtlands Gymnasium planerar att centrera verksamheten till Wargentinsskolan. Därefter bör det göras något åt Odenvallen (konstfrysning?) Sen tycker jag nog att ishockeyn får finna sig i att dela arena på Campus i ett möjligt vinterpalats. Den sista lösningen kommer spara många skattekronor då det blir en hel del finansierat från externt håll. Att kommunen skall bygga en ishall i paritet med de som elitserieklubbarna har tycker jag är att tänja lite väl på skattepengarna. De stora arenor som elitklubbarna idag är inblandade i är till stor del finansierade av sponsorpengar, så kommer det inte bli i Östersund. Jag hoppas att S+V+MP låter valet komma emellan dessa vidlyftiga planer så att väljarna får chansen att säga sitt, det är ändå vi medborgare som kommer få betala för anläggningsdrift i framtiden!

3 kommentarer:

  1. Jag röstar på Vinterpalatset! Det är skulle kunna bli något unikt för Östersund. En multiarena centralt i staden, på Campus, som tillgodoser många vardagsbehov och dessutom flera specialbehov. Anläggningen planeras rymma banor för skridsko, konståkning, ishockey, curling och en skidtunnel med konstsnö samt en eventarena. Dessutom hotell och testanläggningar för universitetets idrottsforskning. Det är precis vad vi behöver i Östersund. Under dagtid kommer Vinterpalatset även att vara tillgänglig för gymnasielever och universitetsstudenter. En arena på Stadsdel Norr kommer däremot att stå tom under dagtid, eftersom avståndet dit blir för långt från skolorna i centrum.

    Det är dags för Östersund att våga välja inriktning nu; Vi kan bli ännu en svensk stad med en vanlig is-arena i utkanten av stan. Vi kan ta upp konkurrensen med de andra hockeystäderna i Sverige. Vi kan fortsätta satsningen på att bli den bästa och mest kompletta skidstaden i världen. Vi kan välja att fundera några år till.

    Ska vi bygga en anonym is-lada i utkanten av staden för vårt medelmåttiga hockeylag? En arena som dessutom kommer att bli en av Sveriges minsta. Eller ska vi våga sticka ut med en världsunik anläggning som även kan erbjuda spetsforskning för det Östersund faktiskt är bäst på, nämligen skidåkning? Vad vill vi vara i framtiden? En vanlig svensk medelstor stad? Eller en unik stad på världskartan?

    SvaraRadera
  2. Daniel Kullgard6 mars 2010 kl. 09:38

    Vinteridrott ska ju naturligtvis vara en central del av idrottsatsningarna i Östersund och det är väl klart att vi måste ge möjligheter till skidåkning även sommartid. Men ska vi använda skattepengarna tycker jag att det är viktigt att göra satsningar som kommer så många till del som möjligt. Det finns en rad projekt som med förhållandevis små insatser lyfter verksamheten för en rad idrotter och ger möjligheter till föreningarna att utveckla sin verksamhet. För en sak fråga som sällan ställs i dessa sammanhang är syftet. Varför ska vi använda skattepengar för dessa projekt ? Det är ju allmänna medel det betyder väl att det ska komma så många som möjligt tillgodo. Elitanläggningar i all ära, men det är bredden och spontan idrottandet som betyder något. Använd de allmänna medlen till att skapa anläggningar som i största möjliga utsträckning är öppna för allmänheten att nyttja, som främjar breddverksamhet för ungdomar och vuxna och ger uppmuntran till spontanidrott. Det betyder sannolikt att kommunen får något tillbaka, i form av friskare och gladare medborgare. Jag tror ju knappast att de drivande inom Is-hallsprojektet strävar efter en anläggning som kommer vara öppen för allmänheten de mest attraktiva tiderna.

    Bra exempel på satsningar är ÖSK, utbyggnad av Gustavsbergsbacken och Medvinden.

    Framtida projekt som jag tycker man ska satsa på är.

    - Racketcenter som samlar banor för tennis, badminton, squash och bordtennis. Det är verkligen en helårsanläggning som ger en bra ROI för invånarna

    - Konstfrusen isbana. Lövstad ger större möjligheter än Odenvallen då det även ger möjligheter till en distanskridskobana.

    - Skidtunnel i anslutning till ÖSK

    SvaraRadera
  3. Jag håller med er båda. Att racketsporterna inte har någon bra anläggning är väl värt att notera. Det är lite märkligt hur det fungerar med status och idrott i kommunerna. På något vis är det så att vissa sporter får betydligt mer utrymme än andra trots liten bredd och avsaknad av elitverksamhet.

    SvaraRadera