tisdag 17 september 2013

Inför karriärvägar även i S-märkta kommuner!

Samhället måste prioritera det som är skolans viktigaste resurs - lärarna. Det kräver även att kommuner som exempelvis Östersund inte motarbetar Folkpartiets ambitioner att höja lärar­lönerna.
Dagens situation för lärarna visar tyvärr tydligt att vi inte gjort vår läxa. 4 av 10 lärare funderar i dag på att lämna yrket och få studenter som säger sig vilja bli lärare. Den enskilt viktigaste orsaken är den låga lönen. Läraryrket har blivit ett yrke med låg status och låg lön. Folkpartiet har under flera år pekat på bristerna i svensk skola som skapat dagens situation och under vår ledning har därför en rad initiativ tagits för att stärka läraryrkets status. För att lyckas krävs det att de får bättre betalt.
En väg för att höja yrkets status är de karriärtjänster som med statligt stöd införs under hösten.
I Östersunds kommun skulle till exempel 14 lärare nu i höst och ytterligare 18 få chansen kunna ta ett steg vidare i sina karriärer finansierad av staten, med löneökningar på minst 5 000 kronor i månaden. På riksnivå vill Folkpartiet i kommande budget ge ytterligare 20 000 lärare och förskollärare chansen att ta ett steg vidare i sin karriär. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och Östersunds kommun har valt att inte fullt ut hoppa på skapandet av karriärvägar för lärarna. Vi folkpartister i Östersunds kommun kommer noggrant att bevaka detta så att intentionerna med karriärvägar för lärarna inte blir tidsbegränsade anställningar med arbetsuppgifter som ligger utanför det pedagogiska området vilket är regeringens ambition. Men för att verkligen lyckas göra yrket attraktivt måste även vi i kommunerna prioritera och värdesätta våra lärarna och deras insatser. Priset kan bli högt. Men priset att låta bli är högre.

Sverige har under de senaste åren gått igenom den största omläggningen av svensk skola genomtiderna. Regeringens största budgetsatsningar har varit inriktade mot skolans område. Det tar givetvis tid att vända resultaten i den svenska skolan, de första lärarna i den nya lärarutbildingarna har inte kommit ut på arbetsmarknaden ännu. Enligt utredaren Per Thullberg (tidigare socialdemokratiskt kommunalråd) kan vi inte räkna med att reformerna får resultat innan 2020-talet. Men, det viktiga i sammanhanget är att Sverige får fortsätta på den inslagna linjen och då är en statushöjning av läraryrket den enskilt viktigaste faktorn. Tyvärr ser vi kommunpolitiker i socialdemokratiskt styrda kommuner att reformerna motarbetas eftersom de kommer från "fel regering". Detta är mycket olyckligt men kan motarbetas på två sätt.

1. Rösta för ett nytt kommunalt styre i valet 2014.

2. Lyft ansvaret för skolorna till staten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar