måndag 21 oktober 2013

Ängsmon och skolbeslutet, kommunens kärnverksamhet måste prioriteras!

Idag var det ett stort reportage om de försämringar som väntar barnen i Ängsmogården efter majoritetens beslut att lägga ner senare delen i Östersunds Posten. Det framgår inte av reportaget att vi från allians för Östersund (FP+M+KD) var starkt kritiska till detta såväl i nämnden som när det var uppe i Kommunstyrelsen. Nedan kan du läsa vår protokollsanteckning från nämndsammanträdet. Till syvende och sist handlar skolfrågan i Östersund om hur vi fördelar pengar mellan nämnderna. Vi från alliansen budgetarer drygt 20 Mkr mer än det röd-gröna styret till skolan. Skillnaden i detta är helt avgörande, nedmontering och besparingar eller satsningar på skolan. Tyvärr är detta något som bagateliseras av lokal media. När majoriteten röstade igenom finansieringsformerna för arenaprojektet varnade vi för konsekvenserna att det skulle leda till nedskärningar i kommunens kärnsektorer vilket vi nu bittert får erfara. Tyvärr vilar nya vidlyftiga politiska projekt runt hörnet som inte granskas av media. I Kommunstyrelsen har majoriteten röstat för ett klartecken för rivning av populära och välfungerande Mosippans förskola för 9 Mkr och återbyggnad 500 meter bort för 42 Mkr, de har även beslutat att  Östersunds kommun ska vara delägare i en biogasanläggning i Sundsvall eller Gävle, något som kommer kosta kommunmedborgarna mångmiljonbelopp (sannolikt 50-60 Mkr). Vi menar att kommunen måste hitta tillbaka till kärnverksamheterna och prioritera dessa istället för annat. 


Protokollsanteckning
Vi i alliansen reserverar oss mot beslutet att lägga ner Ope skola och förskola, samt att förändra Ängsmogårdens verksamhet. Vidare är det vår uppfattning att nämnden borde tagit ett tydligt inriktningsbeslut om att Ångsta skola ska vara kvar på längre sikt. I alliansens budget för 2014 finns medel avsatta för underhåll av skollokalerna i Ope och Ångsta. Vi menar framförallt att förändringen av strukturen på Ängsmogården är problematisk ur flera olika perspektiv. För det första innebär det att barnen från Ope skola tvingas byta skola flera gånger på bara några år, vilket inte är bra för barnens lärande – och psykosociala trygghet. För det andra är det ett mycket negativt beslut för barnen i Ängsmoområdet. Ängsmon är idag ett lugnt område bra skyddat från klotter och skadegörelse. Vi anser att Ängsmogårdens skola och fritidsgård är en viktig faktor för detta. Barnen har en stark förtrogenhet med skolan och personalen, vilket gör att de känner sig sedda. Vi är oroliga över ifall denna anknytning rycks bort, förändras även barnens grundtrygghet i tillvaron och att detta kan leda till problem i närsamhället. Vi menar att framtida skolstruktur i Östersund måste med mer tydlighet baseras på långsiktighet och på samhällsstrukturella aspekter. Vi anser att beslutet att anta planeringsunderlaget för strategisk skolplanering är förhastat
och att detta måste bearbetas och förankras mer innan det kan antas. Ifall vissa förslag i planeringsunderlaget blir verklighet, innebär det investeringar i infrastrukturen med minst 50 mkr, vilket är något som vi inte kan ställa oss bakom. En fortsatt skolstruktursplanering måste vara långsiktig och ledas av en parlamentarisk tillsatt grupp tillsammans med verksamhet och extern expertis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar