tisdag 14 januari 2014

Tankar om Europa

Först, jag har börjat blogga på http://blogg.op.se/parlofstrand/
Jag kommer även fortsättningsvis lägga upp inlägg på denna blogg men den ovannämnda blir min primärablogg fram till valet i september.


I maj är det val till Europaparlamentet, liksom vid andra val är detta ett historiskt val men det kan bli mer historiskt än andra. I efterdyningarna av den ekonomiska kris som belägrat Europa söker nu främlingsfientliga och nationalistiska krafter stöd för sina nationalistiska och protektionistiska idéer. Det finns en stor risk att vi får en gruppering i EU-parlamentet bestående av representanter för partier som vill stänga ute människor och isolera europa med en starkt främlingsfientlig retorik som i flera länder övergått i våld mot minoriteter. Om detta blir verklighet kommer ursprungstanken med EU som fredsprojekt allvarligt hotas. Tyvärr består den svenska debatten av sju nyanser av EU motstånd/hat/förbannelse och en nyans av optimism, i den senare hittar vi Folkpartiet. Det finns mycket som kan bli bättre inom EU, exempelvis måste abortmotståndare och motståndet mot EUs mijöpolitik som finns i den moderata EPP gruppen begränsas. Samtidigt måste vi se upp för viljan att kollektivisera och skapa ett socialistisiskt Europa som finns i den socialistiska gruppen, S&D,  där Socialdemokraterna ingår även de begränsas. Folkpartiet ingår i gruppen ALDE (alliansen av liberaler och demokrater för Europa), idag är ALDE garanten för att inte konservatism eller socialism dominerar Europapolitiken. För mig och för de yngre människor som växt upp med de öppna gränser mellan medlemsländerna som EU inneburit är det självklart att våra barn ska kunna studera och arbeta i vilket land och på viket universitet som helst inom Europa, dessa möjligheter vill nationalisterna stänga. Tyvärr har valet till Europaparlamentet traditionellt lågt valdeltagande och blir det så även i detta val är nationalisternas möjligheter att begränsa friheten och öppenhet ännu större. Därför är det viktigt att du tar del av hur de politiska grupperingarna i Europaparlamentet ser ut och vad de vill åstadkomma.
Folkpartiet är partiet som står upp för Europatanken. Under helgen besökte två av partiets toppkandidater, Jasenko Selimovic och Tina Acketoft Majdantorget i Ukraina. De talade med och till europatörstande Ukrainare, inget annat svenskt parti visar upp sådant engagemang för frihet och öppenhet.  Ta del av Tinas tal via denna länk: http://www.folkpartiet.se/kievtal
Jag känner mig stolt som svensk liberal att tillhöra Folkpartiet och att få kandidera i provvalet till parlamentet och till ALDE gruppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar